نگاه به بسکتبال چه زمانی تغییر میکند؟
اسلامی: وزارت ورزش از فدراسیون بسکتبال حمایت کند
سرمربی تیم بسکتبال جوانان ایران میگوید وزارت ورزش باید از برنامههای فدراسیون برای توسعه این رشته حمایت کند.
بسکتبال ایران در دهه گذشته به موفقیتهای زیادی رسیده و حالا به عنوان قدرت بلامنازع آسیا شناخته میشود اما اهالی این رشته به خوبی میدانند که بسکتبال تنها از نظر فنی رشد کرده و از نظر امکاناتی در آسیا جایگاهی ندارد؛ مشکلی که در این سال ها با آن دست و پنجه نرم می کند. حال این سوال مطرح است که بالاخره چه زمانی قرار است این مشکلات حل شود و شاهد باشیم تا سالنی خوب و امکاناتی استاندارد در اختیار این رشته قرار خواهد گرفت؟ آیا فدراسیون باید به تنهایی این مشکلات را حل کند یا اینکه نیاز است دولت نیز دست به کار شود. در ادامه ارزیابی این وضعیت و پیدا کردن پرسش این سوالها با محمدرضا اسلامی سرمربی تیم ملی جوانان به گفت و گو نشسته است. او می گوید باید از داشته هایمان با برنامه استفاده کنیم و سپس با حمایت از این برنامه ها پیشرفت کنیم. سرمربی این فصل تیم بسکتبال تکماش قزوین تاکید می کند که وزارت ورزش باید از برنامه های فدراسیون حمایت کند و بستر را برای تجهیز بسکتبال مهیا کند.
*بسکتبال با توجه به اینکه در سال های اخیر موفق عمل کرده نسبت به دیگر رشته ها فضای توسعه و رشد نداشته است. به نظر شما چرا این اتفاق افتاده است؟
مطمئنا اتفاق های خوبی که در بسکتبال افتاده قابل انکار نیست و همه پی برده اند که بسکتبال ایران در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است اما از طرف دیگر نیز می دانیم این فضا برای جهش بزرگتر جوابگو نیست. حال باید ببینیم داشتههای فدراسیون، وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک برای این ورزش چیست. ما از وضعیت فدراسیون با خبر هستیم و میدانیم که فدراسیون به عنوان متولی بسکتبال برای این رشته تا جایی که داشته هزینه کرده است اما وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک باید بیش از این ها به بسکتبال توجه کنند. ما رشتههایی داریم که با تمام امکانات و قدمتی که دارند به اندازه بسکتبال موفق نشده اند. امروز بسکتبال ما با کمبودهای خود به جایی رسیده که از نظر فنی در آسیا حریف ندارد. ما مربیان با سوادی داریم که در این سال ها بازیکنان بزرگی تربیت کرده اند. بازیکنان ما در سطح اول جهان بازی می کنند. بزرگانی چون صمد نیکخواه بهرامی را داریم. همه این ها نشان می دهد بسکتبال تا جایی که توانسته رشد کرده اما حالا نیاز دارد تا حمایتی خوب از آن شود تا بتواند بستر رشد بیشتری داشته باشد.
*این حمایت باید به چه شکلی باشد؟
ببینید باید با برنامه ریزی حرکت کنیم. مطمئنا در فدراسیون ما برنامه ریزی بلند مدت،میان مدت و کوتاه مدت وجود دارد و باید از این برنامه ها حمایت شود. به طور مثال برنامه کوتاه مدت ما میزبانی رقابت های قهرمانی نوجوانان آسیا، حضور تیم ملی در جام جهانی و حضور تیم ملی جوانان در قهرمانی آسیا است. باید از این برنامه ها حمایت شود تا فدراسیون بتواند برای همه تیم هایش بازی تدارکاتی و اردوهای خوب برگزار کند. به طور مثال تیم ملی بزرگسالان باید در اسپانیا با بزرگان جهان رقابت کند و نیاز دارد بازی های تدارکاتی با کیفیتی داشته باشد. ما در آسیا اول هستیم اما برای رقابت در جهان خیلی کار داریم. حمایت دیگر در برنامه های بلند مدت است. اینکه امروز بگویم به سالن نیاز داریم خنده دار است. سال ها گفتهایم اما بازهم میگویم. برنامه بلند مدت ما باید یک سالن استاندارد باشد تا فدراسیون بتواند با میزبانی رقابتهای بین المللی خودش را در عرصه جهانی نشان دهد. همانطور که در سالهای اخیر والیبال توانسته با استفاده از امکاناتی که دارد در عرصه جهانی رشد کند. در این حمایت متولی ورزش ایران باید نقش بازی کند و بستر را در اختیار فدراسیونها قرار دهد. مطمئنا اگر این شرایط باشد می توانیم در سال های آینده شاهد تعداد بیشتری از بازیکنان ایرانی را در لیگ های خارجی ببینیم.
*یکی از مواردی که در رشد بسکتبال نقش دارد هیاتهای استانی است. نقش هیاتهای استانی را چطور میبینید؟
مطمئنا هیاتهای استانی شاخههای درخت فدراسیون هستند اما باید آنها نیز توان داشته باشند. این مورد نیز باید در برنامههای بلند مدت باشد. باید استانها نیز تجهیز شوند تا بتوانند فعالیت کنند. هم اکنون استانهای ما نیاز به برنامههای ساختاری دارند تا بتوانند با امکانات خوب بسکتبال را توسعه دهند. زمانی که یک استان سالن ندارد نمی تواند نقشی داشته باشد. البته یک مشکل دیگر هم در استان های کشور است. اینکه استانهای ما از بی برنامگی ضربه می خورند. برخی استان های ما سالن هم دارند اما برنامه ندارند و نمی توانند از امکانات خود استفاده کنند. استان های ما به برنامه نیاز دارند.
*آیا درست است که در استان ها امکان توسعه و رشد بیشتر است؟
بله. دست استانها برای تبلیغات و فعالیت ورزشی خیلی باز است. بسیاری از استان ها به راحتی پخش تلوزیونی بدست می آورند. همانطور که گفتم استان های ما بیشتر از بی برنامگی رنج می برند. در سال های اخیر امکانات هم در اختیارشان قرار گرفته اما برنامه وجود ندارد. سالنهای بسکتبال به جای اینکه میزبان برنامه های این رشته باشد به رشته های دیگر منتقل می شود یا اینکه میزبان مراسم های مردمی است. اگر در کنار امکانات، برنامه ریزی هم باشد می توان شاهد رشد بود. در همین شرایط بازیکنان زیادی رشد می کنند و سپس اسپانسرها با استفاده از همین بازیکنان وارد سرمایه گذاری می شوند و تیم داری می کنند. باید این امکانات وارد چرخه شوند تا ورزش وارد مردم شود. بسکتبال در میان مردم برود.
*آیا ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاران نیز می تواند در توسعه بسکتبال تاثیر داشته باشد؟
شک نکنید. مطمئنا اگر سرمایهگذاران هزینههای خود را یک طرفه نبینند به راحتی کار میکنند. باید شرایطی مهیا باشد تا سرمایه گذاران نیز به اهداف خود برسند. اگر آنها پول خرج کنند و خروجی نداشته باشند دلسرد میشوند. مطمئنا مسوولان مربوطه می توانند برای باشگاه ها شرایطی ایجاد کنند که آنها با انگیره به کارشان ادامه دهند. به نظر من حضور در ورزش باید آرزوی هر سرمایهگذار باشد که نه راحت بدست بیاید و نه راحت از دست برود. در این شکل است که سرمایه گذاران هرسال با انگیزه بیشتر به کارشان ادامه می دهند.
*آیا این پتانسیل در خود تهران وجود ندارد؟
مطمئنا وجود دارد. تهران شهر بزرگی است که پتانسیل زیادی دارد اما متاسفانه این شرایط فراهم نشده است. ما در تهران این همه زمین داریم که در اختیار دولت یا شهرداری است که میتوانند بستر ساخت سالن را ایجاد کنند. این زمینها میتوانند در اختیار ارگانهای ورزشی قرار بگیرند. بسیاری از آنها قابل استفاده نیست و می توان در آنجا سالن های بزرگ ساخت. این یک فضا است که میتوان به صورت مشارکتی در آنها بستر ورزشی را ایجاد کرد. اگر این بستر ها در اختیار فدراسیون ها و باشگاه ها قرار بگیرد می توانند در ساخت سالن فعالیت کنند.
*یعنی می توان به این سمت هم رفت که باشگاه های ایران در ساخت سالن فعال شوند و فدراسیون هم از آنها استفاده کند؟
بله این یک پیشنهاد خوب است. هم اکنون باشگاهها برای تمرین و مسابقه خود سالانه اجاره زیاد میدهند اما می توانند به صورت مشارکتی سالنی برای بسکتبال بسازند و به طور رایگان از تبلیغات آن استفاده کنند. به شخصه معتقدم اگر زمین خوبی در اختیار فدراسیون قرار بگیرد آقای مشحون می تواند هزینه ساخت سالن را فراهم کند. اسپانسرها حاضر به فعالیت و سرمایه گذاری هستند پس باید دولت نیز به فدراسیون ها کمک کند. به نظر شما اسپانسرها حاضرند در بیلبوردهای اتوبان ها تبلیغ کنند یا در کنار سالنهایی که هر هفته میزبان بازی با پخش زنده هستند؟
*به نظر شما اصلی ترین نیازی که بسکتبال امروز دارد چیست؟
به نظر من نیاز بسکتبال توجه است تا به یک هدف برسد. آن هدف این است که بسکتبال وارد خانه های مردم شود. هم اکنون در کشوری که صاحب بسکتبال است جوانانش همیشه یک توپ بسکتبال دارند. جوانان آمریکایی در هر شرایطی بسکتبال بازی می کنند. بسکتبال به خانه های آنها رفته و باید این شرایط برای ماهم ایجاد شود. به نظر من باید بسکتبال را وارد خانه های مردم کنیم که تمام این راه باید با ایجاد امکانات و ساختار طی شود.